De grote

raam-techniek gids.

Er zijn veel vakbegrippen en technieken omtrent hedendaagse ruiten. In ons overzicht leest u wat die betekenen, hoe het werkt en wat u daaraan heeft.

Zoeken en vinden – blader de gids door.

Wilt u snel duidelijke uitleg vinden omtrent ramen? Hier krijgt u de juiste antwoorden. U kunt kiezen uit verschillende categorieën of simpelweg uw zoekopdracht aangeven in het daarvoor bestemde veld. U zult versteld staan welke mogelijkheden hedendaagse ruiten u allemaal kunnen bieden.

Aanslag- of middendichting

Binnenin de aanslagdichting worden tussen de raamvleugel en het kader twee soorten afdichtingen gebruikt. Deze afdichtingen voorkomen dat er lucht en vocht binnendringt en ze dragen ook bij aan een goede warmte- en geluidsisolatie. Met de extra middendichtingen wordt uw huis nog beter geïsoleerd.

Afdekkappen voor beslag, wit of passend bij de kleur van het kozijn

Vaak worden de zichtbare delen van het hang- en sluitwerk voorzien van afdekkappen omdat het er dan mooier uitziet: het metaal, dat veel mensen minder mooi vinden, wordt netjes afgedekt. Uiteraard kunt u kiezen voor een neutraal witte afdekkap, maar een kleur die bij het kozijn past is ook zeker mogelijk. Zo ontstaat een mooi totaalbeeld.

Afdekstrip voor makkelijk schoonmaken

Deze afdekstrip voorkomt dat stof en vuil zich hechten aan het kozijn, waardoor het wassen van de ramen een stuk sneller gaat.

Aluminiumschaal met een design hoekverbinding

Aluminiumschalen creëren altijd een tijdloos ontwerp; de elegante look past perfect bij moderne architectuur. U kunt bovendien kiezen uit talloze kleuren. Afhankelijk van het ontwerp en de bouwvereisten kunnen de hoeken horizontaal en verticaal met een rechte verbinding (met een stootvoeg) of schuin in verstek worden geplaatst.

Anti-foutbediening

Een anti-foutbediening zorgt ervoor dat u het raam niet onbedoeld en onveilig kunt openen. Het speciale mechanisme voorkomt dat de hele raamvleugel loskomt van het kozijn door onjuiste druk op het kozijn of als de greep niet in de juiste stand wordt gezet. Als u de greep in de horizontale stand zet, kunt u het raam gewoon openen. Door de greep in de verticale stand te zetten, kantelt u het raam. De handgreep blijft daarna in de juiste stand staan.

Beveiliging tegen dichtslaan in kiepstand

Dankzij de geïntegreerde beveiliging tegen dichtslaan kunt u met een gerust hart het raam op de kiepstand zetten om te ventileren, zonder dat uw kinderen of huisdieren het risico lopen zichzelf te verwonden. Het gekantelde raam wordt door een veiligheidsmechanisme in de open stand vergrendeld.

Driedubbel glas

Kozijnen met driedubbel glas zorgen voor de allerbeste thermische isolatie en zijn bovendien zeer geluidswerend. Deze kozijnen zijn nu al geschikt voor de voorschriften van morgen.

Drukknopgreep of afsluitbare handgreep

Met beide varianten kunt u uw kozijnen extra goed vergrendelen, voor een nog betere bescherming tegen inbrekers; drukknopgrepen zijn super handig omdat ze niet van buitenaf verschoven kunnen worden door te wrikken of trekken, en afsluitbare grepen met een slotje zorgen voor nog meer veiligheid. Een afsluitbare greep garandeert niet alleen dat kinderen het raam niet onbedoeld kunnen openen, maar ook dat zelfs als inbrekers in het glas snijden of het inslaan, ze het raam nog steeds niet kunnen openen…

Glas met een warme rand

Bij dubbel of driedubbel glas wordt tussen de verschillende glasplaten thermisch isolatiemateriaal gebruikt in plaats van aluminium. Hierdoor krijgt het kozijn een zogenaamde “warme rand” of “warm edge”. Deze warme rand verbetert de thermische isolatie aanzienlijk en voorkomt condensatie. Daarnaast zorgt het ook voor meer comfort en welbehagen in de woonruimte.

Hoogwaardige afdichting op het profiel

Tijdens het productieproces wordt een hoogwaardige afdichting stevig op het kozijn bevestigd. Hierdoor kan er geen vocht of lucht binnendringen bij de randen, voor de best mogelijke afdichting. En mocht het ooit nodig zijn, dan kunt u de afdichting in de toekomst probleemloos laten vervangen.

Meerkamertechnologie

De meerkamertechnologie geeft een hightech tintje aan het kozijn. De honingraatstructuur zorgt voor meer stabiliteit en een betere thermische isolatie, maar ook voor een optimale condensatie en waterafvoer. Bovendien is de meerkamertechniek speciaal ontworpen voor staalversterkingen, om goede statische eigenschappen te garanderen en het binnendringen van lucht en vocht te voorkomen.

Omlopende vergrendeling met paddestoelnokken

Een omlopende vergrendeling geeft u de grootst mogelijke veiligheid. In vergelijking met standaard sloten zijn de paddestoelvormige nokken rondom de raamvleugel geplaatst en grijpen ze in het bijbehorende veiligheidsbeslag.

Openingsbegrenzer

Een openingsbegrenzer zorgt ervoor dat een raamvleugel slechts tot een bepaalde stand kan worden geopend. Zo voorkomt u dat de ramen bij het openen tegen meubels of andere voorwerpen stoten.

Paddestoelnokken

Klassieke raamvleugels worden standaard geleverd met ronde nokken, maar die zijn niet echt inbraakwerend. Paddestoelnokken bieden daarentegen veel meer bescherming. Als u het raam dicht doet, haakt de paddestoelnok in de bijbehorende veiligheidssluitplaat. Dit zorgt ervoor dat het kozijn moeilijker open te wrikken is. Door deze extra veiligheid wordt dit systeem dan ook aanbevolen door de politie.

Positie van de handgreep

De standaard positie van een handgreep in het midden van een raam ziet er optisch weliswaar mooi uit, maar is zeker niet altijd de beste oplossing. Vooral in kinderkamers of kinderdagverblijven kunnen de handgrepen beter hoger, buiten het bereik van kinderen, worden gemonteerd. En als u de voorkeur geeft aan het strakke design van een kozijn zonder onderbrekingen, dan is het juist mooier en ergonomischer om de greep lager, op een gemakkelijke bereikbare positie te plaatsen. Dit is allemaal mogelijk…

Raamuitzetter met geïntegreerde rem

De raamuitzetter met geïntegreerde rem zorgt ervoor dat het geopende raam niet vanzelf dicht kan slaan. Het raam blijft in de gekozen stand staan.

Roeden op het glas

Het gebruik van opplakroeden geeft uw raam een onmiskenbare charme. Deze roeden worden vaak gebruikt in oude gebouwen, vakwerkhuizen, historische panden of bij nieuwbouw met een landelijke uitstraling. Vroeger werden roeden gebruikt als verbindingselement om grote glasoppervlaktes te overbruggen. Tegenwoordig is dat niet meer nodig en dienen ze vooral als designelement voor een mooie vormgeving. Nu worden de roeden meestal achteraf op de ramen aangebracht.

Roeden tussen het glas

Bij ramen met roeden in het glas worden de roeden tussen de binnenste en buitenste glasplaat aangebracht. De roeden worden daardoor niet blootgesteld aan de weersinvloeden en gaan dus langer mee. Bovendien is het ramen zemen zo ook nog eens een stuk gemakkelijker.

Smalle profielbreedtes

Dankzij de nieuwe slimme profielopbouw en speciale staalprofielen binnenin, is het mogelijk de profielbreedte aanzienlijk te verkleinen terwijl het statisch draagvermogen zelfs toeneemt. Het smalle profiel is niet alleen geschikt voor moderne ontwerpeisen, maar garandeert ook meer lichtinval, lichtere ruimtes en een lager energieverbruik doordat er meer zon naar binnen schijnt.

Speciale vormen

Bij een bijzondere architectuur horen uiteraard bijzondere kozijnen. Afhankelijk van de inbouwmogelijkheden kunnen kunststof kozijnen in aparte vormen worden geproduceerd. De speciale vorm onderstreept dan nog eens extra het unieke karakter van het huis.

Stolp

De ‘stolp’-variant wordt gebruikt bij kozijnen met twee vleugels. Het grote voordeel van een stolpraam is dat er bij het openen van beide ramen één grote opening ontstaat. De tussenstijl ontbreekt namelijk: één kozijn kunt u opendraaien en kantelen, het andere kozijn kan met de handgreep alleen worden opengedraaid. Kantelen is bij dit raam niet mogelijk.

Tussenstijl

Zogenaamde “tussenstijlen” worden gebruikt bij kozijnen met twee of meer vleugels. De ramen zijn dan gescheiden door een verticale balk die stevig aan het kozijn is bevestigd. Als tussenstijlen worden gebruikt, heeft elke raamvleugel een eigen handgreep; zo kunt u elk deel als een apart raam openen of kantelen. Vooral bij grote ramen worden vaak tussenstijlen gebruikt.

Verbredingsprofielen/diverse aanzichtbreedtes van het kozijn

Met een verbredingsprofiel (kliklijst) kunt u het kozijn perfect aan de gestelde eisen aanpassen; of dat nou uit bouwtechnisch oogpunt moet of omdat het er dan gewoon mooier uitziet. Op deze manier kunt u verschillende breedtes en hoogtes realiseren.

Volledig verborgen hang- en sluitwerk

Hang- en sluitwerk wordt onderverdeeld in de twee categorieën ‘verborgen’ en ‘volledig verborgen’. Bij verborgen beslag is het scharnier nog zichtbaar aan de zijkant. Bij volledig verborgen beslag is zelfs dat niet meer het geval. Het scharnier is volledig in het kozijn ingebouwd. Dit hang- en sluitwerk zorgt pas echt voor een ongekend, superstrak design.

Zichtbare of onzichtbare waterafvoer

Zeker bij een zware windbelasting moeten kozijnen goed bestand zijn tegen regen en smeltwater. En tegelijkertijd moet condens naar buiten worden afgevoerd. Dit kan op twee manieren: met een zichtbare of onzichtbare waterafvoer. Een zichtbare afwatering is verkrijgbaar met of zonder beschermkap. Maar nog mooier is de variant met onzichtbare waterafvoer; het condenswater wordt dan namelijk door een speciaal gootje op het kozijn naar beneden afgevoerd, zonder dat de uitstraling van het kozijn wordt verstoord.

Zwarte afstandhouders

De randafdichting zet de verschillende glasplaten vast op een bepaalde afstand van elkaar. Hierdoor kan de gasvulling die tussen de glasplaten zit, niet ontsnappen en wordt het binnendringen van lucht of vocht in de tussenruimte voorkomen. Afhankelijk van de uitvoering die u kiest, is de afstandhouder grijs of zwart.

Zwarte binnen- en buitendichting

Ook de gebruikte zichtbare afdichtingen bepalen mede het design van het kozijn en daarmee dus de uitstraling van uw huis.